Index fotografie
   

 

INSPIRATIES
Een van de moeilijkse vragen die mij gesteld kan worden is:
“ Waar haal jij je inspiratie vandaan?”.

Dit komt omdat ik zelf vaak niet weet wat bij mij de ‘trigger’ is tot het maken van grafiek of kunst in het algemeen. De bron kan namelijk heel divers zijn...
Wat mijn kunstzinnige werken wel kenmerkt, is dat het allemaal “stilstaande beelden” betreft: Op de een of andere manier probeer ik beelden en beweging in een stilstaand beeld te vangen, op een manier dat het dusdanig mooi en spannend is dat het ingelijst en opgehangen kan worden.
Zeefdruk: Manhattan
Kodak Instamatic 50 Dit is ook direct de link met de fotografie die ik al heel lang als bepalend voor mijn optiek ervaar. Met mijn analoge Kodak cameraatje met ‘compact cassette systeem’ was ik al vanaf mijn tiende jaar (of wellicht nog vroeger) aan het experimenteren. De kosten van het ontwikkelen en afdrukken dwongen mij wel tot het bezien en herzien van beelden totdat ik het eindelijk over mijn hart kon verkrijgen een echte foto te schieten...

Maritiem

Bij mijn vroegste jeugdherinneringen horen de fietstochten die ik regelmatig met mijn vader maakte naar de havens van Rotterdam. Toendertijd was de Wilhelminakade nog in gebruik als passagiersterminal van de Holland Amerika Lijn en ook de Maashaven lag nog vol met graan-elevatoren, graanschepen en rijnaken. [naar boven]

"Vertrek stoomschip Rotterdam"

Zeefdruk: 7e Petroleumhaven Met spijt heb ik, zoals met mij vele Rotterdammers, moeten ervaren hoe veel van de havenactiviteiten steeds meer richting zee verschoven.
Ondanks dat, bleef de ruimte en dynamiek van de stadshavens mijn aandacht trekken, ook toen ik later op de brommer mijn blikveld vergrootte richting de Nieuwe Waterweg en het Botlek-gebied.

Rotterdam

Een winderig stadcentrum met veel ruimte en enkele markante gebouwen, dat is het stadscentrum uit mijn jeugd wat ik mij herinner. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de stad is volgebouwd, deels met architectonische hoogstandjes maar ook met veel foeilelijke meganomale projecten.

[naar boven]

Montevideo
City House - Rotterdam Oudere gedeeltes van de stad ben ik pas gaan waarderen toen ik meer oog kreeg voor de architecten zoals bijvoorbeeld Oud, Maaskant, Van den Broek en Bakema.

Mensbeeld

De mens in al zijn facetten heeft mij ook altijd geboeid. Ik ben een groot liefhebber van pop-muziek en daardoor zijn mijn ‘iconen’ met die achtergrond ontstaan.
Maar ook de acteurs Jack Nicholson als “Joker” uit de eerste Batman film en William Shatner als “Captain Kirk” uit de Star Trek serie moest ik gewoon wel eren met een icoon.

[naar boven]

"Joker"

Giraffen

Natuur

Opgegroeid met de liefde voor natuur is het niet vreemd dat deze in al zijn facetten mij altijd blijft boeien. Het conflict wat vaak ontstaat door de menselijke invloed op die natuur, heeft vaak mijn aandacht.

Techniek

De petrochemische industrie met name in het Rijnmond-gebied heb ik nooit als bedreiging maar eerder als uitdaging gezien. Mijn eerste beroep, chemisch analist, was dan ook ingegeven door een warme belangstelling voor de chemie in al zijn facetten. Tegenwoordig zie ik in uitgebreide (vervallen) industriële landschappen regelmatig een onvermoede schoonheid. [naar boven]

Ets: Evides - Botlek
Ets: Sonnenberg + Basquiat

Moderne kunst

Ik was veel te vinden in musea voor de beeldende kunst, maar ook in galeries zoals met name Galerie Delta in Rotterdam van Hans Sonnenberg. Daar heb ik met eigen ogen het werk gezien van veel pop-art kunstenaars als Liechtenstein, Warhol en Basquiat. Maar ook kunstenaars uit andere stromingen zoals de "Neue Wilden" hebben mijn kijk op kunst voor altijd veranderd.
Nog altijd waardeer ik zeker ook de klassieke kunst en ben ik een groot fan van onder andere de grafische en schilderkunst vanaf de middeleeuwen.

Nieuwe inspiraties? Gezocht/Gevraagd!
Ik ben altijd op zoek naar nieuw basismateriaal voor mijn grafiek en daarom vraag ik u ook mij te helpen in mijn zoektocht. Zo ben ik altijd geïnteresseerd in:
HISTORISCH (FOTO-)MATERIAAL van...
Havens/schepen/havenarbeiders/stadsgezichten bij voorkeur van origine Rotterdams of Nederlands.
Oude tijdschriften met beeldmateriaal zoals bijvoorbeeld "Groot Rotterdam".
EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN IN DE HAVEN OF BIJ (ZWARE) INDUSTRIE...
Ieder die voor mij kan regelen dat ik "achter de schermen", bijvoorbeeld met een havenbootje of op een bedrijfsterrein, foto's kan maken van havens, schepen, industrie etc. graag reageren! [naar boven]

Op de boeien leggen
Kolk en West Nieuwland - Rotterdam Bedankt...
Ik wil graag op deze plek ook mijn 'inspiratiebronnen' bedanken. Ik gebruik namelijk af en toe bijzonder en/of historisch materiaal, waarbij de bron door mij niet te achterhalen is.
Mocht u informatie hebben over een gebruikte afbeeldiging, neem dan a.u.b. contact met mij op: Een genummerde afdruk is namelijk altijd beschikbaar voor de oorspronkelijke fotograaf of erfgenaam van het beeldmateriaal.

SNEL NAAR:

Maritiem

Rotterdam

Mensbeeld

Natuur

Techniek

Moderne kunst

Gezocht /
gevraagd

Bedankt...

[home] [galerie] [techniek] [inspiraties] [contact] [links] [intaglio] [fotografie]
© Vonkzeefdrukken - 8 juli 2012